lauantai 21. toukokuuta 2011

27. wienervalssi



Wienervalssia kuulee harvoin soitettavan lavoilla. Yleensä se sitten onkin tavallisen valssin pari, usein se ensimmäinen valssi. Kuulostaa todella hienolta, kun orkesteri kajauttaa wienerin soimaan ja valssi tanssittuna wienerin tahtin on helppoa, ihanaa ja vauhdikasta (kotimainen valssi kun välistä tuntuu sellaiselta "pikkurytmiseltä" (anteeksi vaan, valssifanit :) ). Kilpatanssikappaleena wienervalssi on minusta kaikkein raskain, vaikka siinä ei näytä todellakaan tanssittavan muuten kuin edetään pyörimällä oikeaan ja vasempaan suuntaan. Siinä ei pääse hengähtämään eikä huilaamaan missään vaiheessa. Mutta tässäkin pätee oppisen laki; kun oppii sen "oikean tekniikan", tanssi muuttuu helpommaksi  :)


Wieninvalssin historiaa voidaan jäljittää jopa 1100-luvulle,  jolloin Pariisissa tanssittiin Volta-nimistä tanssia.  Wieninvalssin alkujuuret voidaan tavoittaa 1500-luvun itävaltalaisesta kansan-
tanssista Ländler. Itse sana "valssi" tuli käyttöön 1700-luvulla. Wieninvalssin tekivät suosituksi Joseph Lanner ja Johann Strauss nuorempi.

Nykyisenkaltaisessa muodossaan wieninvalssia tanssittiin laajemmassa mitassa vasta 1800-luvun puolenvälin tienoilla. Uuden sykäyksen wieninvalssille antoi Franz Lehar wieniläisoperetteineen vuosisadan vaihteessa.

    

Wienervalssi on 3/4-jakoinen nopeatempoinen (noin 60 tahtia minuutissa) musiikkilaji. Wienervalssi on suosittu tanssimusiikkina ja myös lukion toisella luokalla tanssittavissa Wanhojen tansseissa suositaan tätä tanssia.

Wienervalssi on kuvioiltaan yksinkertaisin kaikista kilpatanssiurheilun kymmenestä tanssista. Kuvioita on hyvin vähän, joista tyypillisimmät ovat kahden tahdin mittaiset oikea ja vasen käännös, mikä tosin ei vähennä sen vaativuutta. Wienervalssia tanssitaankin vasta C-taitoluokasta ylöspäin (lue: taitoluokat) .

Tuo keskellä tanssittava pyörähtäminen on nimeltään fleckeri, ja siinä mennään ensin oikeaan ympäri ympäri, keskellä pieni taivutus ja takaisin toiseen suuntaan. Tätä tehdään vain kilpalattialla, ja kun wienervalssi yleensä tanssitaan parketin ulkoreunaa pitkin, niin fleckkeri käydään tekemässä keskellä parkettia. Lavoilla ei tätä tietenkään tehdä (tai jos joku tekisi, katsottaisiin tosi pitkään :). Tuolla alhaalla on videolinkki, jossa fleckeri näytetään.



Tanssiparin tulee keinua kevyesti, tanssiin kuuluvat kevyet laskut ja nousut. Liikettä voisi verrata aallon harjalla ratsastamiseen, jossa aallolle nousu painottuu hieman enemmän. Valssin keinuva liike saadaan aikaan, kun astutaan eteen / taakse alhaalla ja noustaan sivulle-yhteen varpaille.  Katseen kohdistaminen oikein wieninvalssin nopeassa pyörityksessä on erittäin olennaista pyörtymisen välttämiseksi.
Wikipedia ja google

Ja sama ilman musiikkia:

Show Viennese Waltz Arunas Bizokas & Katusha Demidova HK Open 2009
Marcus & Karen Hilton Viennese Waltz Showdance WSS 1998
Jonathan Crossley & Lyn Marriner - Viennese Waltz Show

kilpailuissa
Gekhman Viennese Waltz
Valse viennoise 1/4 finale à Lillebonne
Oppia hakemassa
Lets Dance - The Viennese waltz | euromaxx
Saksalaista opetusta
Tanzen mit dem Ehepaar Fern - Wiener Walzer Teil 2 1965
Get the Dance - Wiener Walzer Grundschritt
(tuo miten he heijaavat välillä, on varmaan kansallinen piirre l. tanssitapa..:)
Oppia muualta
lesson viennese waltz
Silver Viennese Waltz - Footwork
Gold Viennese Waltz - Entry to Reverse Fleckerls

HUOM! Voit isontaa nuo pienet videot oikealta alakulmassa olevasta 
neliönuolikosta tai napauttamalla videon yläosaa.


2 kommenttia:

Kaya kirjoitti...

Orvokki, rakastan blogiasi. Se on paljon opittavaa minulle. Käänsin viestisi tästä tanssin ja opin jotain uutta en tiennyt ennen. Kaunis videoita ja ihana tanssia. Rakastan myös musiikkia.

Monet halaukset sinulle. Ihanaa sunnuntai !!!!!!

Irja Viirret kirjoitti...

On se hieno tanssi huh, harmi ettei sitä osaa.. tuossakin tuo liitely oli ihanaa että sydämeen otti:) Missä Marizan???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...